Voordat je op zoek gaat naar een woning zul je eerst moeten weten hoeveel jij (en je partner samen) kunnen lenen. De hypotheekadviseur kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn.


Eerste hypotheekadvies, hypotheken en hypotheekvormen
Als je een afspraak maakt met de hypotheekadviseur, dan kan hij of zij voor je uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Voor een globale berekening klik je hier (http://www.hypotheekshop.nl/hypotheek-berekenen/maximale-hypotheek) en wil je een gedetailleerd advies neem dan contact op met de hypotheekadviseur http://www.hypotheekshop.nl/maak-een-afspraak.


Koop geen woning voordat je weet of je het financieel aankunt!
Als blijkt dat je je huis niet kunt betalen, dan moet de koop worden ontbonden.


Zorg dat je je rekening betaalt om BKR codering te voorkomen!
Anders kun je een BKR-codering achter je naam krijgen, en kun je niet gemakkelijk een hypotheek afsluiten.
Zie hier: artikel (doc. Stichting Starter).


Woonlasten
Bedenk voordat je met je hypotheekadviseur gaat praten welk bedrag je ongeveer wilt uitgeven aan je woonlasten. Een handige vuistregel is: wat je maandelijks uitgeeft aan wonen, mag maximaal een derde deel zijn van je besteedbare (netto) inkomen. Voor een globale berekening klik je hier (http://www.hypotheekshop.nl/hypotheek-berekenen/maximale-hypotheek) en wil je een gedetailleerd advies neem dan contact op met de hypotheekadviseur http://www.hypotheekshop.nl/maak-een-afspraak.


Starterslening
De starterslening is een gemeentelijke regeling. Deze lening kun je bij het hypotheekbedrag dat je van de geldverstrekker krijgt, optellen. Maar let op, niet iedere gemeente heeft een starterslening. Starterslening in jouw gemeente? Kijk op http://www.svn.nl/producten/Starterslening/Paginas/Home.aspx Bereken jouw Starterslening via http://www.svn.nl/producten/Starterslening/Paginas/Bereken-uw-Starterslening.aspx


Startersrenteregeling
Om de stap naar een eerste eigen huis kleiner te maken, heeft de consumentenorganisatie Vereniging Eigen Huis de Starters Renteregeling ontwikkeld. Voor meer informatie zie: http://www.startersrenteregeling.nl. Internettools geven vaak een vertekend beeld omdat deze meestal weinig rekening houden met de verschillende hypotheekvormen en de risico’s die daarbij horen. Voor een globale berekening klik je hier (http://www.hypotheekshop.nl/hypotheek-berekenen/maximale-hypotheek) en wil je een gedetailleerd advies neem dan contact op met de hypotheekadviseur http://www.hypotheekshop.nl/maak-een-afspraak.


Provisieverbod per 2013
Vraag je hypotheekadviseur vooraf hoe het zit met de wijze van vergoeden, de provisie en uurtarieven.
De enige keten die al sinds 2009 volledig provisievrij werkt is www.hypotheekshop.nl.Tip: Houd bij alle keuzes die je maakt rekening dat deze kunnen meegroeien naar een nieuwe toekomstige situatie.Je wilt je eerste woning kopen. Daar komt veel bij kijken en dat kun je niet alleen. Hiervoor heb je vakspecialisten nodig, denkend aan een makelaar, een hypotheekadviseur en notaris.