Je wilt je eerste woning kopen. Daar komt veel bij kijken en dat kun je niet alleen.
Hiervoor heb je vakspecialisten nodig, denkend aan een makelaar, een hypotheekadviseur en notaris.


Aankoopmakelaar

Als je weet hoeveel je ongeveer kunt lenen kun je een afspraak maken met de aankoopmakelaar om je woonwensen te bespreken. De aankoopmakelaar kan dan gericht woning voor je gaan zoeken, je adviseren en voor je onderhandelen. Een aankoopmakelaar behartigt het belang van de koper. Hier (http://nieuws.nvm.nl/wonen/woning_kopen/aankoopmakelaar.aspx) lees je alles over het verschil tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar en kun je een aankoopmakelaar vinden bij jou in de buurt.


Nieuwbouwwoning

Jouw (aankoop)makelaar kan je wijzen op nieuwbouwprojecten, toelichting even op bouwtekeningen, kan je meer vertellen over betaaltermijnen en bouwdepots. Hier (http://nieuws.nvm.nl/wonen/woning_kopen/nieuwbouw.aspx) lees je alles over het kopen van een nieuwbouwwoning en een aankoopmakelaar vinden bij jou in de buurt.
Je kunt tegenwoordig zelfs ook er voor kiezen zelf een betaalbare starterswoning te laten bouwen. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.woonapps.nl/lofti of http://www.meacasa.nl.


Appartement

Koop je een appartement, dan koop je niet alleen het exclusieve recht op het gebruik van de woonruimte, je wordt ook mede-eigenaar van het gebouw en de grond waarop het gebouw staat. Meer informatie over het kopen van een appartement vind je hier http://nieuws.nvm.nl/wonen/woning_kopen/appartement.aspx.


Bezichtigen bestaande woning

Samen met je aankoopmakelaar kun je woningen gaan bekijken. Koop geen woning voordat je weet of je het financieel aankunt! Als blijkt dat je je huis niet kunt betalen, dan moet de koop worden ontbonden.
Weten wat het starterswoningaanbod bij jou in de buurt is? Kijk op http://www.funda.nl.


Maatschappelijk verantwoord eigendom (MVE)

De overheid en woningcorporaties vinden het belangrijk dat je kunt kiezen of je wilt kopen of huren. Daarom worden huurwoningen ook te koop aangeboden. In de meeste gevallen krijgen huurders eerst de kans om de woning die ze huren te kopen. Daarna komen andere geïnteresseerden in aanmerking.

Je wilt je eerste woning kopen. Daar komt veel bij kijken en dat kun je niet alleen.
Hiervoor heb je vakspecialisten nodig, denkend aan een makelaar, een hypotheekadviseur en notaris.